Jdi na obsah Jdi na menu
 


Zelená úsporám light

TISKOVÁ ZPRÁVA

29. 3. 2023

 

Pomáháme s energetickými úsporami

V lednu letošního roku rozšířila MAS Bohdanečsko, z. s. svou činnost o novou aktivitu. Se startem nového dotačního programu Ministerstva životního prostředí Nová zelená úsporám Light zahájila naše kancelář poradenství a konzultace pro zájemce o finanční příspěvek na energetické úspory rodinných domů. Dotace je určena zájemcům z řad seniorů a nízkopříjmových domácností pobírající příspěvek na bydlení.

Jakou formou konzultace probíhají? Se zájemci, kteří nás osloví, nejprve zhodnotíme, zda jsou způsobilými žadateli. Pokud ano, dohodneme termín konzultace přímo na místě. Zde nafotíme části domu, kde budou realizována opatření vedoucí ke snížení spotřeby energie. Z velké části se jedná o stará okna, která chce žadatele vyměnit. Výjimkou není ani zateplení fasády či půdy. Stává se, že si majitel domku není jist, jaká opatření provést, aby do budoucna ušetřil na energiích. V takovém případě se snažíme poradit, co by bylo nejvhodnějším řešením. Po prohlídce na místě následuje vyhotovení odborného posudku, který je nedílnou součástí žádosti o dotaci. Tu si po zřízení tzv. Identity občana podají zájemci o dotaci sami nebo jsme jim schopni pomoci i s vyřízení vlastní žádosti. Po získání finančních prostředků a úspěšné realizaci zateplení domu je z naší strany vydána závěrečná zpráva. Ta stvrzuje, že opatření jsou provedena v souladu se žádostí a dle platných parametrů. Konzultace a poradenství jsou vždy zdarma!

Od ledna do druhé poloviny března nás oslovilo přibližně 180 potenciálních zájemců z Bohdanečska a okolí. Odborný posudek jsme vyhotovili zhruba 90ti žadatelům o dotaci. Největší zájem o dotaci je mezi seniory ve věku 65 až 75 let. Za ty starší vyřizují žádosti jejich děti či vnoučata. Abychom rozšířili informace o možnostech této jednoduché dotace na zateplení rodinných domů v co nejširším okruhu možných žadatelů, prezentovali jsme program v Klubu seniorů v Lázních Bohdanči a zorganizovali konzultační den na Obecním úřadě v Rybitví. O našich službách informujeme také na facebooku a prostřednictvím dalších informačních zdrojů.

Stále přemýšlíte, zda se do zateplení domu pustit a ušetřit tak v budoucnu za energie? Nevíte, zda i vy můžete využít finanční příspěvek z dotačního titulu Nová zelená úsporám Light? Tak neváhejte a kontaktujte nás! Pokusíme se najít optimální řešení i pro vás!

article preview

zelena-usporam-light.jpg